MUAY THAI (THAIBOKSING)

Muay Thai er en stor internasjonal kampsport. I norske sportsmiljø bruker man også begrepet thaiboxing. Muay Thai er en stående fullkontakts kampsport hvor du bruker ulike slag-og sparketeknikker, samt clincheteknikker. Muay Thai er kjent som «the science of eight limbs». Dette refererer til bruk av begge hender, albuer, knær og legger. Muay Thai (thaiboxing) er regnet som den mest effektive stående kampsporten, og fysisk styrke og god kondisjon, sammen med teknikk er viktige elementer i sporten.


Historie


Muay Thais opprinnelse er ukjent. De fleste viktige historiske dokumenter om Muay Thai (og Thailands øvrige historie), ble ødelagt da burmesiske styrker brente ned Ayutthaya, Thailands gamle hovedstad, i 1767. Det man vet, er at det helt tilbake til 1400-tallet har vært en tradisjon å avgjøre uenigheter med en ubevæpnet duell. Allerede i 1590 vet man at Muay Thai (thaiboxing) var en del av militær trening, og fra starten av 1700-tallet ble det en regulær folkesport. Opprinnelig ble kampene kjempet uten runder, med hamprep om hendene. Først på 30-tallet ble det innført vektklasser, runder på 3 minutter og boksehansker.


Teknikker


Alle deler av kroppen kan rammes og alle deler av kroppen, utenom hodet, kan brukes til å skade motstanderen. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen. Tradisjonelt blir slag betraktet som det «svakeste» angrepet, spark har til formål å bryte ned motstanderen og knær og albuer anses som de mest effektive angrepene. Utøvere av Muay Thai har også vært framtredende i flere MMA-turneringer og teknikker fra thaiboxing benyttes av det store flertall av utøverne i MMA.
Verdier som står sterkt i Muay Thai er ære, respekt, ydmykhet, tradisjon, hardhet/tøffhet, utmerkethet (excellence) og «fair play».
Wai Khru/Ram Muay Er en rituell og tradisjonell dans som utføres i ringen rett før en Muay Thai kamp. Wai Khru er ment for å vise respekt og ære til treneren sin, gymmet og sporten sin og landet sitt. Ram Muay er unik for hver «mester-instruktør» som lærer den videre til sine elever. Utøveren danser i alle fire retninger i ringen og berører alle ringhjørner. Ram Muay utføres for å vise respekt for sin motstander og «åndene» (the spirits).